Кошик
16 відгуків
Электро-твердотопливные котлы от производителя!Купить с доставкой!
+380987156722
+380508437096
+380664305251

Тандир?!

Тандир?!
Це чудо-піч, це витвір мистецтва, це якась посудина, це хто, де це, що це взагалі таке ???!!! Що ж це таке - #Тандир?

17.09.20

Тандир?!

Це чудо-піч, це витвір мистецтва, це якась посудина, це хто, де це, що це взагалі таке ???!!!

Що ж це таке - #Тандир?

Напевно потрібно сказати простою мовою – це просто піч. А якщо бути більш точним - це вкопана в землю або наземна піч. Вона збудована з глини, іноді з застосуванням глиняної цегли (бажано жароміцного) і т. п. В загальному, я так думаю, тандир можна назвати - російською піччю (для більш зрозумілого сприйняття), тільки трохи в іншому вигляді і у формі перевернутої.

Трохи заглибившись в історію можна знайти багато назв тандира (у різних народів свій діалект, свою мову, свій переклад): тундур, танур, торні, тунур, тандр, тендір, тандур, тандир і т. д. і т. п. найголовніше, що сенс від перестановки доданків» абсолютно не змінюється.

#ПечьТандыр – це один з найдавніших «хранителів вогнища». Географія тандирів вельми обширна і йде від народів Азії, Кореї і Китаю, так само багато печей-тенуров в Ірані, Афганістані та Пакистані. Є вони і в Індії, і на Кавказі. У Вірменії тандири називають «тонратунамы», Азейбарджані «тендирамы».

Найголовніше застосування даних печей – це приготування їжі. Частіше застосовують для випічки коржів і хліба. Тандири досі є незамінною піччю на сході Євразії.

Якщо розглядати сам термін «тандир» - то воно має тюркське походження.

Історично склалося, що тандири застосовували не тільки для приготування їжі, але так само і для обігріву самого житла. Тандир будувався по центру майбутнього приміщення, щоб в рівній мірі була можливість обігрівати всю площу будинку.

Тандири існують двох типів. Перші, це викопані або зариті (кому як зручно говорити) в землю. Ну а другі, побудовані у вигляді бочки, на поверхні землі. До речі, печі-тандири «поверхневого» типу можуть стояти вертикально, а деякі і горизонтально. Вони схожі на російську піч, але тільки без димаря. Відсутність димоходу дає можливість руками наносити коржі, самсу та інші смакоти просто на стінки печі такий. Може тому димар то й не ставили.

Підземні або земляні Тандири, напевно одна з найпростіших, але в теж час давніх печей. Навіть археологи не можуть дати відповідь – «на скільки конкретно древніх?». Так як розкопували тандир в оселях існували понад тисячу років до нашої ери.

Тандири які відносять до другого типу печей - наземні або поверхневі. Відповідно технічна особливість їх у тому, що вони зведені на землі. Логічно! Виготовлення таких тандир – це вже більш складний процес. Хоча і побудова першого типу тандирі не найпростіше завдання. У будь-якому випадку, скрізь необхідно майстерність!

При виготовленні тандир його необхідно добре просушити на сонце, так як висохнути він повинен по максимуму, інакше його просто «порве» при першому розпалюванні. Після виготовлення серцевини тандира, її перевозять і встановлюють вже стаціонарно на «робоче» місце. А потім, на місці додатково обкладають глиняними цеглою, ущільнюють сирою глиною і т. д. і т. п. Після цього тандиру дають час ще раз підсохнути. Потім проводять первинний випал. І, так сказати, запускають в роботу. Ось такий «простий і легкий рецепт» виготовлення тандира.

Можливо саме тому для кочівників тандир був просто дуже зручним. По суті, вони брали все що завжди було під ногами – саму звичайну глину, суху траву або шерсть. Потім це все ретельно перемішувалося, викладалося кільцями за принципом колодязя. Цієї конструкції давали просохнути, а для прискорення процесу – протоплювали дрівцями. Ось і все – тандир готовий! Хоча служило дане творіння зовсім не довго, але на час стоянки цілком вистачало. Адже найголовніше – дешево, зручно, практично.

У зв'язку з цим існує думка про «обов'язкової» наявності овечої або який-небудь інший вовни у складі глиняної суміші, так і глина повинна бути «чарівної». Можливо в домашніх умовах в процесі виготовлення тандира з підручних засобів до складу реально включають такий компонент як вовну (ворс). Потім, при випаленні, шерсть або волосся (після того як вони вигорять) дають внутрішні пори, що дозволяють надалі утримувати тепло. Але в даній схемі є один нюанс, в подальшому при вигорянні йде порушення самої форми тандира. Змінюються його термодинамічні характеристики. Тобто змінюється геометрична форма тандира, і, як наслідок цього, відбувається руйнування стінок, і надалі всій печі. Плюс до цього вельми неприємний запах горілої вовни.

Ті ж необхідні повітряні пори (для утримання тепла) отримують при використанні шамоту великих фракцій, що робить структуру глиняної суміші – дрібнопористою. До того ж шамот – екологічно чистий матеріал, і забезпечує жорсткість будь-якого виробу, що піддається термічним ударам. Шамот отримують при температурі 1400 °С. Напевно не в кожного вдома є така можливість обпалювати глину при такій температурі. Ось тому тільки шерсть і глина, сушка на сонечку і випал гілками. Головне що б працювало.

Враховуючи деяку складність технічного процесу при виготовленні тандира, напевно не варто купувати подібні штуки, які зроблені «на коліні» «кустарним способом» без належного випалу. А особливо немає сенсу брати невипалені тандир, навіть якщо ціна вводить у спокусу. Купивши таку річ, можна залишитися з купою висушених глиняних камінчиків з якої-небудь типу "Бухари".

До речі, чудо-піч тандир досить широко поширений не тільки в Середній Азії, а так само і в Південній Америці, Індії, Японії. І чесно кажучи, тут нічого дивного немає. Люди з різних куточків земної кулі не використовували тандир, якщо б не його унікальні властивості. У «правильному» тандирі м'ясо, наприклад, завжди готуватися соковитим, а хлібець ставати рум'яним і з ароматною хрусткою скоринкою. Смак – неймовірний.

Існує така думка, що тандир обов'язково повинен бути стаціонарним і в землі. Ось це звичні багатьом #азиатскиетандыры . А якщо подивитися на "тандурі" в Індії та Пакистані, то обов'язково вони будуть переносними. Наприклад, в Мексиці печі для коржів виробляють тільки з трубою, а в Японії існують тільки сферичні тандири.

Так що #переноснойтандыр – це не тільки мобільність, зручність, практичність, але і чудовий зовнішній вигляд. Такою річчю зовсім не соромно похвалитися перед друзями і знайомими.

Інші статті
+380987156722
+380508437096
+380664305251
Інтернет магазин Технологія КОМ
Александр
Україна Харківська область Харків Харків, вул. Морозова 18
albuscayman
61105 Украина, Харьков, ул. Морозова 18
Мапа